Afgelopen donderdag vond de 22ste editie van het Nationaal Sustainability Congres plaats in 1931 Congrescentrum, ’s-Hertogenbosch met dit jaar als thema: ‘Samen van ambitie naar transitie: een duurzame samenleving binnen een generatie!’ Trots kijken wij, CKC Seminars met onze Founding Partner ERM terug op wederom een succesvolle editie van het langst bestaande duurzaamheidscongres ter wereld. Een grote dank aan de sprekers, participanten, deelnemers, mediapartners en netwerkpartners die dit congres mede mogelijk maken.
Dagvoorzitter Jeroen Smit en co-moderator Kiki Boreel starten de dag met een korte terugblik op de verkiezingsuitslagen. De tendens in de zaal blijkt gematigd en iedereen heeft zijn eigen kijk op- en gevoel over de uitslagen. Misschien niet de uitslag waar eenieder op had gehoopt, maar volgens Jeroen des te meer een kans voor iedereen in de zaal om als leider op te staan en door te pakken.
Stientje van Veldhoven, Vice President and Regional Director Europe, WRI sluit hierop aan met een inspirerende speech, gevolgd door de keynote lezing van Kirsten Dunlop, Chief Executive Officer, EIT Climate-KIC. Stientje benadrukt dat dezelfde klimaat uitdagingen na de uitslag blijven gelden en de wereld de problemen systematisch moet aanpakken en tegelijkertijd doelen na moet streven die het menselijk welzijn verbeteren, de natuur beschermen en de klimaatverandering aanpakken. “Wij weten wat ons te doen staat en beschikken over de technologie, kennis en middelen om een duurzame samenleving te creëren”.
Kirsten gaat vervolgens in op het feit dat het voor bedrijven die worden geconfronteerd met aanzienlijke strategische risico’s in verband met de klimaatverandering en de ineenstorting van de biodiversiteit, de noodzaak steeds groter wordt om nieuwe capaciteiten en bedrijfsmodellen uit te bouwen die bijdragen aan een versnelde klimaatbestendigheid.
Na een korte reflectie en Q&A met Stientje en Kirsten wordt de dialoog gestart met Liza Rubinstein, Carbon Equity, Stanley Kwong, KKR en Erik Thijs Wedershoven, NPM Capital. Ze gaan in dialoog over de transparantie en impact van bedrijven op mens, milieu en specifiek de nieuwe wet- en regelgeving die beleggers inzicht geeft in hoe bedrijven presteren op he gebied van duurzaamheid, waardoor ze betere keuzes kunnen maken om te investeren in bedrijven die bouwen aan een duurzame toekomst. Maar waar worden deze keuzes op gebaseerd?
In de middag is er tijdens de 18 parallelsessies volop interactie, geniet iedereen van een duurzame lunch (de milieu-impact van het volledige menu is doorgerekend door Greendish) en kan men terecht op de Sustainability Fair met stands voor vragen.
Terug op het hoofdpodium gaat Paul Schenderling, econoom en auteur, in op wat er nodig is om binnen één generatie een duurzame samenleving te creëren. Kies onder meer voor focusverschuiving voor een evenwichtiger beleid, ondernemerschap en publiek welzijn.
Joris Haverkort, Senior Director Technology Center & Sustainability Officer, Microsoft Nederland, deelt aansluitend zijn perspectief over hoe digitale transformatie en duurzame transformatie hand in hand gaan, met bijbehorende uitdagingen en acties op de reis naar een duurzamere wereld.
Het middagpanel geeft door middel van een korte pitch aan waar het beter kan en moet in Nederland, welke ambities zij hebben en geven allen een duidelijke boodschap richting het nieuw te vormen kabinet. Het middagpanel bestaat uit Otto de Bont, Renewi, Diana Visser, Corbion en Piet Sprengers, ASN Bank.
Tijdens de afsluiting komt Judith Maas, Directeur SDG Nederland, nog kort op het podium om samen met Jeroen en Kiki aandacht te vragen voor het Duurzaam Regeerakkoord. “Door de oproep met zoveel mogelijk bedrijven en maatschappelijke organisaties te ondertekenen, tonen we durf en leiderschap, en maken we samen een speerpunt van duurzaamheid, vrede en veiligheid, gelijke kansen, inclusief onderwijs en kwalitatieve banen voor iedereen, betere zorg en een gezonde economie”, aldus Judith.
Op de Sustainability Fair vindt na dit alles een gezellige netwerkborrel plaats.
Sfeerimpressie 2023
Wilt u nog even nagenieten of sfeerproeven van de programmaonderdelen waarbij u niet aanwezig kon zijn? Of heeft u deze editie van het congres gemist en wilt u toch graag een indruk krijgen? U vindt hier een uitgebreide sfeerimpressie:
Save the date: donderdag 21 november 2024
Heeft u suggesties of ideeën voor volgend jaar (thema, sprekers, etc) of wilt u ook als partner aanwezig zijn? Stuur dan gerust een e-mail naar Joyca, joyca@ckc-seminars.nl of neem contact met ons op via 040-2146200.