Afgelopen donderdag vond de 23ste editie van het Nationaal Sustainability Congres plaats in 1931 Congrescentrum, ’s-Hertogenbosch met dit jaar als thema: ‘Voorbij de grenzen van wet- en regelgeving naar echte impact in harmonie’. De dag stond in het teken van verbinding, vooruitgang en samen werken richting een duurzame toekomst. Een grote dank aan de bevlogen sprekers, participanten, deelnemers, mediapartners en netwerkpartners die dit congres mede mogelijk hebben gemaakt.
Met veel enthousiasme opende Jeroen Smit de dag met een oproep tot actie en samenwerking. Hij zette de toon voor een dag vol boeiende inzichten, waardevolle ontmoetingen en concrete stappen richting de toekomst.
De eerste keynote was in handen van Peter Bakker, President and Chief Executive Officer bij de WBCSD. Hij schetste in zijn presentatie hoe toenemende regelgeving en strengere standaarden niet alleen uitdagingen met zich meebrengen, maar vooral kansen bieden. Door transparantie te omarmen, kunnen we grootschalige transformatie mogelijk maken en kapitaal effectiever toewijzen voor duurzame impact. Na afloop gaat Peter in gesprek met Jeroen die hem een aantal prikkelende vragen voorlegde. Hoe kunnen bedrijven concreet inspelen op de toenemende druk van regelgeving? En welke rol en doelen heeft de WBCSD hierin? Ook vanuit het publiek kwamen een aantal scherpe vragen, waarbij de antwoorden eenieder weer verder op weg helpen richting de toekomst.
Vervolgens betrad Bénédicte Ficq, Advocaat bij Ficq & Partners, het podium. Sinds 2016 staat Bénédicte bekend als de strafrechtadvocaat die met focus voor mens en milieu, naar eigen zeggen als klimaatrealist, de juridische strijd aangaat in rechtszaken tegen de tabaksindustrie, Tata Steel en Chemours. In haar verhaal geeft ze aan waarom ze het zo belangrijk vind dat de grote multinationals worden aangepakt en wat het persoonlijk met haar doet en het belang voor de toekomstige generaties hierbij. Bij de deelnemers heeft haar verhaal nieuwsgierigheid opgewekt, bleek uit de vragen die achteraf gesteld werden. Jeroen zorgde nog voor een laatste verdieping door verder in te gaan op de impact van haar werk en de haalbaarheid van haar missie, waarna Bénédicte een daverend applaus in ontvangst mocht nemen, wat aantoont dat het grote merendeel uit de zaal haar steunt in haar strijd en boodschap.
In de middag is er tijdens de 15 parallelsessies volop interactie, geniet iedereen van een duurzame lunch (de milieu-impact van het volledige menu is doorgerekend door Greendish) en kan men terecht op de Sustainability Fair met stands voor vragen.
Terug op het hoofdpodium geeft Alexander Cox een korte terugkoppeling over COP29 wat onlangs heeft plaatsgevonden in Baku.
Vervolgens gaat Edwin van Houten, Directeur Consumenten bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in op het handhaven van misleidende duurzaamheidsclaims, wat een belangrijke pijler van de ACM is. Tijdens zijn verhaal gaat hij in op de recente ontwikkelingen de praktische uitdagingen en blikt vooruit op de toekomstige ontwikkelingen in het toezicht op duurzaamheid. Hierbij bracht Edwin ook duidelijk de boodschap dat de ACM zich juist ook wil profileren als een partner die met organisaties de samenwerking opzoekt en helpt om de juiste en eerlijkste keuze te maken om bij te dragen aan een transparanter duurzamer bedrijfsleven.
De laatste keynote van de dag is voor Prof. dr. Louise E.M. Vet, Hoogleraar Evolutionaire Ecology (WUR), Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Vol passie en enthousiasme neemt ze eenieder mee in haar verhaal. De echte crisis gaat niet alleen over klimaatverandering, maar ook over hoe wij met onze planeet omgaan, vooral als het gaat om biodiversiteit. Wereldwijd staan ecosystemen onder druk, wat onze afhankelijkheid van de natuur bedreigd. Het verlies van biodiversiteit is een oplosbaar probleem, maar het vereist een systeembenadering waarbij ecologie en economie hand in hand gaan. Louise vertelt uitgebreid over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en vooral het belang hiervan om een duurzaam exportproduct te creëren voor een toekomst met een langere houdbaarheidsdatum. Jeroen benadrukt in zijn vragen het enthousiasme en de kracht waarmee ze deze boodschap uitstraalt en het publiek kan hier alleen maar in meegaan.
Op de Sustainability Fair vindt na dit alles een gezellige netwerkborrel plaats.
Sfeerimpressie 2024
Wil je nog even nagenieten of sfeerproeven van de programmaonderdelen waarbij je niet aanwezig kon zijn? Of heb je deze editie van het congres gemist en wil je toch graag een indruk krijgen? Je vindt hier een uitgebreide sfeerimpressie:
Save the date: donderdag 13 november 2025
Heb je suggesties of ideeën voor volgend jaar (thema, sprekers, etc) of wil je ook als partner aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar Joyca, joyca@ckc-seminars.nl of neem contact met ons op via 040-2146200.