Energiehubs: Slimme Samenwerking voor duurzaam energiegebruik

Het overbelaste stroomnet is een maatschappelijk probleem. Door de groeiende vraag naar elektriciteit en de opkomst van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie, leidt dit tot overbelasting van het net, vertragingen bij de aansluiting van nieuwe energiebronnen en beperkingen voor bedrijven en huishoudens. Innovatieve oplossingen zijn nodig om de capaciteit van het net maximaal te benutten.

Energiehubs bieden een kans voor efficiënte samenwerking tussen bedrijven, de netbeheerders en dienstverleners. Tegelijkertijd komt er behoorlijk wat bij kijken. In deze sessie gaan Bart van der Laan, Programma manager Flexibel Energiegebruik, Alliander N.V. en Gem Beemsterboer, Director of Participations, Port of Amsterdam in op de rol van energiehubs binnen de energietransitie. Deze nieuwe vormen van samenwerken staan namelijk haaks op de bestaande (wettelijke) kaders van een centraal, (nog altijd sterk fossiel gedreven) energiesysteem.

We bespreken hoe deze hubs werken en welke innovatieve technologieën en welke voor en nadelen de energiehubs met zich meebrengen. Met concrete voorbeelden uit de praktijk, laten we zien hoe energiehubs een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzaam, decentraal en toekomstbestendig energiesysteem.

Op donderdag 21 november vindt het Nationaal Sustainability Congres plaats in congrescentrum 1931 te ‘s-Hertogenbosch. Klik hier voor meer informatie en registratie.

Overzicht Nieuws