Op donderdag 21 november vindt de 23e editie van het Nationaal Sustainability Congres plaats met als thema: Voorbij de grenzen van wet- en regelgeving naar echte impact in harmonie. Meld je aan en laat je inspireren.
Voorbij de grenzen van wet- en regelgeving naar echte impact in harmonie
Duurzaam is het nieuwe normaal. Wet- en regelgeving zet meer en meer de (minimale) norm. Niet zelden gaat dit gepaard met vertragingen, frictie, complexiteit en zelfs patstellingen en grote rechtszaken. Echte impact, snel en effectief, vraagt om innovatie voorbij de grenzen van regelgeving. Dat vraagt om harmonie. Harmonie tussen natuur, mens en organisatie. En harmonie tussen consument/burger, bedrijfsleven, politiek en overheid. Deze harmonie vormt het bestaansrecht van onze maatschappij. Nu is het tijd dat we, als toekomstmakers bij organisaties, ons weer herinneren waar we dit allemaal voor doen en bepalen om voorlopers te zijn. We gaan een nieuwe periode van innovatie in waarbij harmonie een belangrijke rol speelt voor een bloeiende en veerkrachtige wereld. Alleen zo kunnen we vanuit het bedrijfsperspectief positieve invloed hebben op dit bestaansrecht. Kunnen we later trots op onszelf zijn als we terugkijken naar de impact die we hebben gemaakt?
Het programma van deze dag is zorgvuldig samengesteld en staat in het teken van in dialoog gaan met elkaar.
Maak hier alvast kennis met onze top keynote sprekers!
Bénédicte Ficq, Advocaat, Ficq & Partners
Bénédicte Ficq is meermaals uitgeroepen tot beste vrouwelijke strafpleiter. Tegenwoordig houdt ze zich voornamelijk bezig met massa-aangiften tegen CEO’s van de tabaksindustrie, Chemours en Tata Steel. Ze staat bekend om haar inzet voor het milieu en haar juridisch werk op het gebied van milieubescherming. Met haar kennis en passie voor rechtvaardigheid is Bénédicte een krachtige stem in de strijd voor een duurzame toekomst.
Edwin van Houten, Directeur Consumenten, ACM
Edwin is antropoloog en sinds januari 2019 directeur Consumenten bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het thema duurzaamheid staat al enkele jaren hoog op de agenda van de ACM. Handhaving van misleidende duurzaamheidsclaims is daar een belangrijke pijler van. Edwin zal vanuit de rol van de toezichthouder ingaan op de ontwikkelingen op dit gebied van de afgelopen tijd, uitdagingen uit de praktijk en vooruitblikken op toekomstige ontwikkelingen.
Louise Vet, Guest Researcher, NIOO-KNAW
Louise Vet is voormalig directeur (1999-2019) van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan Wageningen Universiteit. Ze ontving verschillende internationale prijzen voor haar onderzoek naar multitrofische interacties, die basiskennis leveren voor de duurzame ontwikkeling van agro-ecosystemen. Naast haar onderzoek verspreidt Louise actief het grote belang van ecologische kennis voor een duurzame economie onder politici, het bedrijfsleven en het publiek. Ze staat bekend als een fervent voorstander van op de natuur gebaseerde integrale duurzaamheidsprincipes, op het gebied van energie, circulariteit en biodiversiteit.
Peter Bakker, President & CEO van de WBCSD – World Business Council for Sustainable Development
Peter Bakker is sinds 2012 President & CEO van de WBCSD – World Business Council for Sustainable Development, een community van meer dan 230 duurzame bedrijven. Voorheen was hij CEO van TNT NV. Peter werd door TIME Magazine genoemd als een van de Top 100 Klimaatleiders in het bedrijfsleven. Hij ontving de Clinton Global Citizen Award (2009), de Sustainability Leadership Award (2010) en de Prix Voltaire International (2023). Hij ontving in 2018 de koninklijke orde Officier in de Orde van Oranje-Nassau als erkenning voor zijn toewijding aan het betrekken van bedrijven bij het aanpakken van wereldwijde duurzaamheidsproblemen.